• Română
  • English
20–23 APRILIE 2017 / BUCUREȘTI / CINEMA ELVIRE POPESCO / EDIȚIA A 6-A

Premii

    Eşti aici

    • You are here:
    • Acasă > Festival > Premii
Trofeul Cinepolitica 2017
Premiul pentru Cel mai bun film  (Trofeul Cinepolitica), în valoare de 2 500 Euro, va fi oferit de către Institutul Cultural Român.

Câștigătorii Cinepolitica 2016 
Trofeul Cinepolitica, marele premiu al festivalului, oferit de Institutul Cultural Român, a fost câștigat de filmul Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, “pentru calitatea excepțională a unei autopsii cinematografice de referință. Filmul  aduce lumină într-unul dintre cele mai dramatice și controversate momente ale istoriei contemporane și, în același timp, dovedește încă o dată valoarea de artist a regizorului Amos Gitai.” Surpinzător și complex, filmul urmăreşte într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia” instituţională care a urmat teribilului asasinat al fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Demersul este susținut de imagini de arhivă foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realității.

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit producției rusești regizate de Yuriy Bikov, Prostul Durak “pentru puternica sa poveste - lupta individului de rând cu sistemul corupt și meschin - dar și pentru nivelul cinematografic de excepție al întregii producții.”

O mențiune specială i-a fost acordată filmului Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse), o dramă puternică, inspirată de un caz real care a șocat Franța în 2007: răpirea a peste 100 de copii ciadezi de către membrii bine intenționați ai unui ONG francez.

Câștigătorii Cinepolitica 2015
Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat  Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”. Cineastul american Chad Gracia „transformă documentarul într-o ficțiune și, în nebunia personajului, realitatea apare mai strălucitoare”, susține juriul.

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit filmului alb-negru În bătaia vântului/ In the crosswind (r. Martti Helde, Estonia), „un experiment vizual superb despre un moment crunt al istoriei umanităţii. Filmul impresionează estetic şi provoacă, în acelaşi timp, emoţii puternice.
Fără îndoială, demersul artistic este ieşit din comun”.

O Mențiune specială i-a fost acordată filmului Pactul Stat-Mafia / La Trattativa, în regia Sabinei Guzzanti, o producţie captivantă, un hibrid între documentar şi ficţiune. Este „un demers artistic care poate schimba pentru totdeauna percepţia despre ce înseamnă «cei buni» şi «cei răi» când vine vorba de lege”, potrivit juriului.

Câștigătorii Cinepolitica 2014
Trofeul Cinepolitica i-a fost acordat documentarului The Square, în regia lui Jehane Noujaim, juriul apreciind „pe de o parte, capacitatea de a descrie adecvat dinamica tipică a unei schimbări sociale care implică relația dintre mișcări colective și instituții, și, pe de altă parte, capacitatea de a interpreta evoluția unei transformări încă nefinalizate, dar dezirabile, din perspectiva inocentă, lipsită de compromisuri, a unui protagonist tânăr”.

Premiul pentru Cel Mai Bun Film Politic i-a revenit peliculei Neighbouring Sounds, regizată de Kleber Mendonça Filho, pentru „o abordare unică a unei realități socio-politice complexe, tratată cu mijloace de expresie reținute și cu o imagine, un montaj și un sound-design meticuloase. Și pentru felul în care folosește peisajul urban, atât interior cât și exterior, pentru a sublinia lumea interioară a personajelor”.

Mențiunea Specială a Juriului i-a fost oferită filmului Paradjanov, de Serge Avedikian și Olena Fetisova, „pentru profunzimea politică și calitățile artistice deosebite ale filmului, pentru folosirea rafinată a unor variate mijloace de expresie cinematografică, pentru evocarea unui personaj exemplar și emblematic, ce a creat capodopere ale cinematografiei în ciuda tuturor vicisitudinilor epocii totalitare, demonstrând că rezistența prin cultură poate învinge opresiunea sistemică”.

Câștigătorii Cinepolitica 2013
Trofeul Cinepolitica i-a revenit filmului Rock the Casbah, o co-producție Israel / Franța regizată de Yariv Horowitz, despre niște tineri soldați care încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară, în Teritoriile Ocupate, în 1989. Juriul competiției a apreciat „realismul prezentării relațiilor israeliano-palestiniene din Fâșia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale și colective, precum și absurditatea conflictelor din acest teritoriu”.
 
Cel Mai Bun Film Politic a fost desemnat Camp 14: Total Control Zone (Germania / Coreea de Sud), în regia lui Marc Wiese, un uluitor documentar despre un tânăr născut și crescut într-un lagăr de deținuți politici din Coreea de Nord. Distincția i-a fost acordată „pentru realismul și răbdarea cu care pătrunde în universul mental al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean”.
 
Mențiune Specială i-a fost oferită documentarului The Gatekeepers, în regia lui Dror Moreh (Israel / Franța / Germania / Belgia), „pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului”, potrivit juriului. Nominalizat anul acesta la Oscar, documentarul îi aduce în fața camerei de filmat, pentru prima dată, pe șase dintre conducătorii Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, care fac mărturisiri fără precedent despre conflictul israelo-palestinian.

Câștigătorii Cinepolitica 2012
Trofeul Cinepolitica, acordat celui mai izbutit şi mai profund film din competiţie, a ajuns la Post Mortem, în regia lui Pablo Larrain, „pentru modul subtil dar cutremurător în care autorul revizitează trecutul deopotrivă recent şi dureros al Republicii Chile, surprinzând trauma unei naţiuni prin intermediul vieţilor a doi oameni perfect apolitici, siliţi să fie martorii răpirii propriei lor ţări. Filmul zugrăveşte, cu curaj, violenţa loviturii de stat împotriva lui Pinochet, eveniment ce a şocat prin lipsa totală de respect pentru viaţă şi moarte”.
 
Premiul pentru Cel Mai Bun Film Politic a fost obţinut de All That Glitters, în regia lui Tomas Kudrna, „pentru modul plin de umor şi foarte uman în care tratează o problemă de mediu extrem de actuală şi care ameninţă întreaga planetă. Deşi acţiunea filmului are loc în Kârgâzstan, temele sale reflectă, practic, politica globală”.
 
Menţiunea Specială s-a acordat filmului The Boy Who Was a King, în regia lui Andrei Paounov, „un documentar splendid executat despre farmecul misterios exercitat de monarhie asupra unui popor ce a trecut de la regalitate la communism şi, mai apoi, la haosul imposibil de definit al perioadei postsovietice”.

Senatul Cinepolitica
Personalităţi ale societăţii româneşti care ne-au onorat cu prezenţa şi participarea lor la primele două ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica şi la evenimentul Cinepolitica Extra Time:
 
Bogdan Ficeac, Radu Gabrea, Ioan Groşan, Sorin Ilieşiu, Vintilă Mihăilescu, Adrian Niculescu, Stejărel Olaru, Cristian Tudor Popescu, Victor Rebengiuc, Cătălin Ştefănescu, Stelian Tănase, Bogdan Teodorescu, Răzvan Theodorescu, Mircea Toma.

Parteneri

Centrul Național al Cinematografiei
Ministerul Culturii și Identității Naționale
Institutul Cultural Român
Institutul Francez București
Uniunea Cineaștilor din România