• Română
  • English
20–23 APRILIE 2017 / BUCUREȘTI / CINEMA ELVIRE POPESCO / EDIȚIA A 6-A

Program special

LA DRUM CU TATA
2016
107'
Regie: 
Anca Miruna Lăzărescu
Germania/România/Ungaria/Suedia
Un road movie a cărui acțiune începe în 1968 la Arad. Mihai și Emil sunt doi frați de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si, cu inima ușor îndoită, informator al securității. Pare să se fi împăcat cu viața sa din România ceaușistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl mai poate salva. Cei doi, împreună cu tatăl lor pleacă spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreaptă spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.
LA GRANIȚĂ 1988-89
2015
53'
Regie: 
Lukács Csaba, Marossy Géza
Dictatura ceauşistă a reprimat orice fel de iniţiativă, Securitatea i-a înspăimântat pe oameni. Pentru cei care aspirau la un trai mai bun, Ungaria oferea o speranţă nu numai pentru că acolo deja se observa o anumită schimbare, ci şi pentru că Ungaria însemna sigura soluţie în ce priveşte păstrarea identităţii maghiare. Mulţi au lăsat în urmă totul, casele, familiile şi au trecut graniţa verde. Filmul prezintă povestea acestor oameni. 
JANUS
2015
76'
Regie: 
Gyöngyössy Bence
Acţiunea petrecută la mijlocul anilor ‘80 prezintă prin povestea dramatică a unei familii orădene, modul în care agentul „cu două feţe” al serviciului secret al regimului totalitar din România a pătruns între cei patru pereţi ai locuinţelor pentru a controla cele mai intime momente şi a trăda cele mai ascunse sentimente şi dorinţe ale unei familii. Căderea acestui regim şi izbucnirea revoluţiei române devenise inevitabil. Filmul este inspirat din întâmplări reale. 
2016
50'
Regie: 
Trevor Poots
Aceasta este ultima dintre marile povești nespuse ale celui de-al Doilea Război
Mondial, dezvăluită de ultimul Șef de Stat din acele vremuri rămas în viață, Regele Mihai I al României. “Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.” Povestea  deciziei unui Rege care, într-un punct critic în al Doilea Război Mondial, a renunțat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliați, și a grăbit sfârșitul războiului. Este o poveste a intrigilor de palat. Și o poveste a decepțiilor. De la Palatul Buckingham spre București. De la Moscova spre Washington. Semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, șantaj sub amenințarea pistolului. Și curajul unui tânăr rege ce a îndrăznit. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial găsea România ca o națiune tânără, de abia atingând vârsta de 20 de ani.
Este un documentar istoric selecționat de History Chanel UK în ianuarie 2017. De asemenea a fost selectat în Competiția oficială la Pessac International Film Festival în Franța.
TRUMP VS. CLINTON
2016
48'
Regie: 
Trevor Poots
Documentarul este probabil singurul proiect original despre alegerile din SUA realizat integral înainte de rezultatul final de la Casa Albă și produs în Estul Europei. Printre intervievaţii documentarului se numără personalităţi prolifice din lumea politică americană, partizani ai ambilor candidaţi, prieteni apropiaţi, ambasadori, lideri bipartizani ai politicii externe, experţi potriviţi să comenteze subiecte precum: NATO, refugiaţii din Europa, politică post-Brexit, Putin, politici de apărare sau război cibernetic între SUA/Europa şi Rusia. Personalitățile care apar în film au fost și sunt elemente importante în jocurile de putere: ambasadorul James Woolsey - șeful CIA pe timpul mandatului lui Bill Clinton, Dr. Richard Haass - președintele Institutului pentru Relații Externe, Fred Drasner - fostul editor al NY Daily News, guvernatorul Terry McAuliffe - un apropiat al soților Clinton.
 

Parteneri

Centrul Național al Cinematografiei
Ministerul Culturii și Identității Naționale
Institutul Cultural Român
Institutul Francez București
Uniunea Cineaștilor din România